İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Konut Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılmalıdır? Neleri İçermelidir

Konut Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılmalıdır? Neleri İçermelidir

Bir mülkü kiralarken kiracı ile kiralayan arasında anlaşma yapmak için konut kira sözleşmesi hazırlanır. Bu sözleşmede pek çok bilgi yer alır ve tarafların hakları güvence altına alınır. Konut kira sözleşmesi hazırlamak için internette ya da kırtasiyelerde bulunan örnekler kullanılabilir. Ayrıca bu sözleşme mülk sahibi ya da vekalet verdiği kişiler tarafından da özel olarak hazırlanabilir. Kira sözleşmesinde imza yetkisi mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi vekalet vererek bu yetkiyi başkasına devredebilir. Kiracı ise ancak ev sahibi kabul ederse vekalet ile imza attırabilir. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin, ayırt etme yetisine sahip olmayanların kira sözleşmelerinde imza yetkisi bulunmaz. Konutlar için kira sözleşmesi yaparken taraflar, sözleşmedeki tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalıdır. Özel anlaşma şartlarını sözleşmeye eklemelidir; böylece ilerde yaşanacak olası anlaşmazlıkların önüne geçilir.

Kira Sözleşmesinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?

Kolayca bulunabilen konut kira sözleşmesi örneği, 3 bölümden oluşur. Bu bölümlerin her biri dikkatlice doldurulup ve doğru beyan verilmelidir. Kira sözleşmesinde bulunan bölümler aşağıda anlatılmıştır:

  • Kiralama Bilgileri: Bu bölümde mülkün cinsi, adresi, mülk sahibinin bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi, kira bedeli gibi bilgiler yer alır.
  • Mülkte Bulunan Demirbaşlar: İkinci kısımda, evin içinde bulunan demirbaşlar; Kombi, elektrik ve su sayaçları, aidat bilgisi, depo, sığınak, posta kutusunun anahtarı vb. tüm demirbaşlar buraya yazılmalıdır.
  • Genel Koşullar: Mülk sahibinin istekleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı, mülk içindeki tadilatlar vb. buraya yazılmalıdır. Bu kısımdaki bilgilerin eksiksiz doldurulması oldukça önemlidir. 

Ev kira sözleşmesi nasıl doldurulur sorusu özellikle evini ilk defa kiraya verenler, emlak danışmanı ile çalışmayanlar ve kiracılar tarafından merak edilir. Yukarıda verilen bilgilerin doldurulması oldukça önemlidir; daha sonra kira sözleşmesi imzalanır ve iki nüsha şeklinde taraflara verilir.

Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Konut kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeli sorusu hem mülk sahipleri hem de kiracıların bilmesi gereken konulardandır. Dikkat edilmesi gerekenler sayesinde hem olası problemleri önleyebilirler hem de güvenilir bir şekilde aralarında anlaşma yapabilirler. Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda verilmiştir:

  • Sözleşme yapılırken kira zammının yapılacağı zaman ve hangi oranda yapılacağı net bir şekilde belirtilmelidir.
  • Sözleşmedeki kimlik bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Mülk sahibi ve kiracının T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgileri kira sözleşmesine yazılmalıdır.
  • Mülkün adresi, bulunduğu kat ve dairesi sözleşmede açık bir şekilde bulunmalıdır.
  • Sözleşmede bulunan her sayfa hem mülk sahibi hem de kiracı tarafından imzalanmalıdır. Eğer imzalanmazsa, ilerde belge gerekli olduğunda geçersiz sayılabilir.
  • Kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına gönderileceği kira sözleşmesine yazılmalıdır.
  • Depozito konusu ile ilgili bilgilere detaylı bir şekilde yer verilmelidir. Depozitonun neden alındığı ve hangi durumlarda geri ödeneceğine dair şartlar yazılmalıdır.
  • Kiracı evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemelidir. Çalışmayan demirbaşlar kira kontratına yazılmalıdır. Eğer bu konuyla ilgili kira sözleşmesinde bilgi verilmezse, kiracı evden çıkarken bozuk demirbaşlardan sorumlu tutulabilir. 

Kira Sözleşmesi Ne Kadar Geçerlidir?

Genellikle yıllık olarak yapılan kira sözleşmeleri, tarafların isteğine bağlı olarak farklı süreler için de yapılabilir. Konut kira sözleşmesi süresi sözleşmenin geçerli olduğu süre anlamına gelir. 1 yıllık olarak yapılan sözleşmeler, sonraki yılın aynı gününe kadar geçerlidir. Kiralık daire için yapılan sözleşme 1 yıl sonunda devam ettirilecekse, sözleşmenin bitiminden 15 gün önce yenilenmelidir. Kiracı sözleşmeyi imzalayarak, sözleşme süresinin sonunda evi boşaltacağının sözünü vermiş olur. Ancak sözleşme bitiminden 15 gün öncesine kadar mülk sahibi tarafından kiracıya ihtarname çekilmezse, sözleşme otomatik olarak yenilenmiş olur ve kiracı 1 yıl daha evde kalma hakkına sahip olur.

1 yıl sonunda evden çıkmak isteyen kiracıların 15 gün içinde bunu ev sahiplerine bildirmeleri gerekir. Eğer kira sözleşmesi yenilenmişse, kiracı yenilenen süre içinde istediği zaman evi boşaltır. Ancak ev sahibinin kiracıdan evi boşaltması yönünde talepte bulunması mümkün değildir. Eğer ek olarak konut kira sözleşmesi tahliye taahhütnamesi yapılmamışsa, yukarıda anlatılan otomatik yenilenme durumu geçerli olur. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri işini garantiye almak için en başta kiracı ile tahliye taahhütnamesi imzalar.

Kira Artış Oranı Neye Göre Yapılır?

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kirada yapılacak zam oranıdır. Konut kira sözleşmesi zam oranı için iki ihtimalden söz edilebilir. Taraflar kira artışı ile ilgili aralarında konuşmuş ya da bu konuyla ilgili herhangi bir anlaşma yapmamış olabilirler. Bu durumda yapılması gereken kira artışı farklıdır. Bununla ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:

  • Eğer taraflar aralarında anlaştıysa, anlaşmadaki oran kadar zam yapılır. Oran Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranından fazla olamaz.
  • Taraflar aralarında herhangi bir anlaşma yapmadıysa, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) geçmeyecek şekilde, kişiler tarafından belli bir oran belirlenebilir. Eğer zam oranı konusunda taraflar anlaşamazsa, karar hakim tarafından adil bir şekilde verilir.