İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Kira Gelirimin Vergisini Nasıl Hesaplarım

Kira Gelirimin Vergisini Nasıl Hesaplarım

Gayrimenkulünü kiraya veren kişiler, her yıl düzenli olarak gelir kira beyannamesi vermelidir. Gelir Vergisi Kanunu tarafından, mesken ve işyeri kirasından elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödemek zorunlu kılınmıştır. Kira gelir beyannamesinin verilmesi gereken dönem, her yıl olduğu gibi bu yılda Mart ayını kapsar. 1 Mart’ta başlar ve 25 Mart’a kadar devam eder. Bu beyanname verildikten sonra ise mükellefin, 5 gün içinde kira vergi ödemesi yapması gerekir. 31 Mart’ta yapılacak ödemeler, hafta sonu tatiline denk gelirse sonraki iş gününde yapılır. Eğer kira gelir vergisi ödeme yapacak kişiler, yurtdışına çıkacaksa, gitmeden 15 gün içinde bu beyannameyi vermek zorundadır. Gelir mükellefi vefat etmişse, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar verir. 

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

Kira gelir beyannamesi vermek için gayrimenkulün ikametgahının bulunduğu bölgede vergi dairesine gidilebilir veya www.gib.gov.tr internet sitesine girilebilir. Ayrıca kira gelir vergisi nasıl ödenir sorusuna aynı şekilde yanıt verilebilir. İnternet sitesinde bulunan Hazır Beyan, kira geliriniz ile ilgili işlemleri yapma konusunda size kolaylık sağlar. Aynı zamanda 444 0 189 nolu Vergi İletişim Merkezi de bu konuda hizmet verir. Maliye Bakanlığı memurları, telefon çağrıları ile hizmet almak isteyen kişilere yardımcı olur. 

Verginin ödemesi Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde yapılır. Hesaplanan kira gelir vergisi nereye ödenir sorusunun yanıtı ise vergi daireleri ve yetkili banka şubeleridir. Kira vergisi mükellefinin bu yerlere bizzat başvuruda bulunması gerekir. Ayrıca ödeme yapabilmek için belirlenen süre içinde başvuru yapmak oldukça önemlidir. Bu tarihler içinde ödeme yapmazsa veya tarihler geçtikten sonra ödeme yapmak isterse cezai işlem uygulanır. Her yıl Mart ve Temmuz aylarında, kira mükelleflerinin vergi ödeme tarihlerini yakından takip etmesi gerekir. Bu süreç her bölge için aynı olmaktadır. Örneğin Gaziantep kiralık konutlar için bahsedilen adımlar geçerli olmaktadır.

Kira Gelir Vergisi Ne Kadardır?

Ödenmesi zorunlu olan kira gelir vergisi, farklı tutarlar için farklı oranlardadır. Ayrıca kira gelir vergisi ne kadar sorusu için verilen yanıt her yıl değişir. Yıllık olarak vergi beyannamesi verildiği için ek olarak damga vergisi ödemesi yapılır. 2021 yılı için kira gelir vergisi dilimleri ise şu şekildedir:

  • 53.000 TL ile 24.000 TL için 3.600 TL, daha fazlası için ise %20 oranında ödeme yapılmalıdır.
  • 130.000 TL ile 53.000 TL için 9.400 TL, daha fazlası için ise %27 oranında ödeme yapılmalıdır.
  • 650.000 TL ile 130.000 TL için 30.190 TL, daha fazlası için ise %35 oranında ödeme yapılmalıdır.
  • 650.000 TL ve üzeri için212.190 TL, daha fazlası için ise %40 oranında ödeme yapılmalıdır.

Vergiyi ödemesi gereken kişilerin, yıllık olarak belirlenen tutar üzerinde kira geliri elde etmeleri gerekir. 2021 yılı için bu tutar 7.000 TL olarak belirlenmiştir. Eğer kira gelir verginiz 7.000 TL’nin üzerindeyse bu vergiyi ödemekle yükümlüsünüz. Kira gelir vergisi yüzde kaçtır sorusuna yanıt almak için kira verginize göre yukarıdaki tabloya bakabilirsiniz.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kiradan elde edilen gelirin vergilendirilmesini hesaplamak için kullanılan 2 farklı yöntem vardır. Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır sorusu için şu şekilde yanıt verilebilir:

  • Götürü Gider Yöntemi: Bu yöntem kullanılarak kira gelir vergisi hesaplaması yapılırken öncelikle, yıllık kira bedelinden o yılın istisna bedeli çıkarılır. Ardından kalan tutarın %15’i hesaplanır ve sonuç, yine kalan tutardan düşülür. Çıkan sonuç vergiye tabi olan tutardır. Son olarak ise o yılki damga vergisi tutarı eklenerek toplamda ödenecek tutara ulaşılır.
  • Gerçek Gider Yöntemi: Bu yöntem ile hesaplama yapılırken, yıllık kira bedelinden faturalı tüm giderler çıkarılır. Hesaplamaya gayrimenkul alınırken ödenen krediler, sigorta ödemeleri, idare harcamaları da dahil edilir. 

Kira vergisi mükellefi olan kişiler, yukarıdaki yöntemler arasından istediklerini tercih etme hakkına sahiptirler. Ancak götürü gider yöntemini tercih eden kişiler, iki yıl geçmediği takdirde gerçek gider yöntemini tercih edemezler. Hesaplama yapıldıktan sonra kira gelir vergisi son ödeme tarihi geçmeden kira mükellefi tarafından ödenmelidir.

Kira Gelir Vergisi Ödememenin Cezası Nedir?

Kira gelir vergisi ödenmezse ne olur sorusunun cevabı özellikle kira gelir mükellefi olan gayrimenkul sahipleri tarafından merak edilen bir konudur. Her yıl iki taksit halinde ödenmesi gereken kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu tarafından zorunlu kılınmıştır. Kira geliri elde etmesine rağmen bu geliri beyan etmeyen veya düşük beyan eden kişilere cezai işlem uygulanır. Kiranın bankadan ödenmemesi ve beyanname verilmemesi için ayrı ayrı cezalar kesili. Bu ceza, kiranın %5’i kadardır. Ayrıca ceza yalnızca mülk sahibine değil, belli durumlarda kiracı için de geçerlidir.