İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
İmar barışıyla ilgili şok gelişme! Resmen Meclis'e geldi! İmar Kanunu değişecek mi?

İmar barışıyla ilgili şok gelişme! Resmen Meclis'e geldi! İmar Kanunu değişecek mi?

TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıları ilgilendiren adımlar atılacak. Peki İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...

İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri süren teklifle beraber ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması amaçlanıyor. Aynı zamanda daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi de öngörülüyor.

Büyük Birlik Partisi  Ankara  Milletvekili Mustafa Destici, İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. Kanunun gerekçesinde, "Kamuoyunda imar barışı olarak bilinen yasal düzenleme çerçevesinde ve kamuoyuna açıklanan müracaat ve ödeme tarihleri içerisinde yaklaşık 10 milyon vatandaşımız başvuru yapmış olup, bunlardan 1 milyon 813 bin 768'nin yapı kayıt belgesi aldığı ve yapı kayıt belgesi bedeli olarak 15 Milyar 619 Milyon 716 bin lira civarından ödeme yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

Yapı kayıt belgesi inceleme komisyonunun, yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, müracaat süresince yaşanan yoğunluğu ve vatandaşların tebliğ çerçevesinde "yapı niteliği, yapı kapsam tarihi ve uygulama şartlarında yaşadığı algılama ve yönetme karmaşasını" dikkate almadan incelemelerini sürdürdüğüne dikkat çekilen gerekçede, komisyonunun  yapı kayıt belgelerini yerinde inceleme ve 31 Aralık 2017 tarihinden öncesine ait alınması gereken uydu görüntüleri yerine, Nisan 2018 ve Ağustos 2018 tarihli ve Sayıştay raporlarıyla tespitli uydu görüntüleriyle inceleme ve tespitler yaptığının altı çizildi.

Gerekçede, bu kapsamda  yapı kayıt belgelerinin iptal edildiği, vatandaşlara yöenlik idar, para cezalarının ve yıkım kararların alındığı belirtildi. "Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç
mağduriyetler yaşamaktadırlar" denilen gerekçede, özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapıların kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenerek, yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

İşte Büyük Birlik Partisi Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafındna Meclis'e sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi...

GENEL GEREKÇE 

Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve Resmi Gazete'nin 6 Haziran 2018 Tarih 30443 Sayılı Tebliği ile 03.05.1985 tarihli ve 3194 Sayılı İmar Kanunumm Geçici 16. Maddesi uyarınca "Yapı Kayıt Belgesi" verilmesi hususunda değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren;

31.12.2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların ruhsatlandırılması için iş bu yönetmelik çerçevesinde ilgili yapılara yapı kayıt belgesi için müracaatın 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve yapı kayıt belgesi bedelinin 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi istenirken, yapı kayıt belgesi alma süresi 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmış olup, ayrıca ödeme süresi 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştır. Kamuoyunda imar barışı olarak bilinen yasal düzenleme çerçevesinde ve kamuoyuna açıklanan müracaat ve ödeme tarihleri içerisinde yaklaşık 10 milyon vatandaşımız başvuru yapmış olup, bunlardan 1 milyon 813 bin 768'nin yapı kayıt belgesi aldığı ve yapı kayıt belgesi bedeli olarak 15 Milyar 619 Milyon 716 bin lira civarından ödeme yapılmıştır. Ancak; yapı kayıt belgesi tebliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, olağanüstü başvuru yoğunluğunun yaşanması ve yaşanan bu süreçte yasanın içeriğinin vatandaşlar tarafından tam olarak anlaşılamaması ve algılanamaması sebebiyle belirlenen tarihte müracaatlar yetiştirilemediğinden süre uzatımına gidilmiştir.

Yapı kayıt belgesi inceleme komisyonu; yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, müracaat süresince yaşanan yoğunluğu ve vatandaşlarmıızm tebliğ kapsamında "yapı niteliği, yapı kapsam tarihi ve uygulama şartlarında yaşadığı algılama ve yönetme karmaşasını" dikkate almadan incelemelerini sürdürdüğü anlaşılmakla birlikte;

İlgili komisyonca, yapı kayıt belgelerini yerinde inceleme ve 31 Aralık 2017 tarihinden öncesine ait alınması gereken uydu görüntüleri yerine, Nisan 2018 ve Ağustos 2018 tarihli ve Sayıştay raporlarıyla tespitli uydu görüntüleriyle inceleme ve tespitler yapılarak yapı kayıt belgesi iptal raporları hazırlanmış ve yapı kayıt belgeleri iptal edilmiştir. Yapı kayıt belgeleri iptal edilen yapı sahiplerine; ilgili Bakanlığa bağlı müdürlükler tarafından 3194 sayılı imar kanunun 32. ve 42. Maddeleri gereğince idari işlem uygulanmak suretiyle idarİ para cezaları ve yıkım kararları alınmış olup, yapı sahibi binlerce vatandaşımız hakkında kaçak yapı yaptığı gerekçesiyle TCK'nm 184. Maddesi kapsamında suç duyurusunda bulunulduğu ve yapıların yıkılması için ilgili belediyelere talimatlar gönderildiği ve yasa gereği, yıkım kararı alman yapıların birçoğunun yıkılmış ve birçoğunun da yıkılma aşamasındadır. Yüzbinlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacım karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 03.05.1985 tarihli ve 3194 Sayılı İmar Kanununun Geçici 16. Maddesi uyarınca "Yapı Kayıt Belgesi" verilmesi hususımda değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ve süre uzatımında ki anlaşılmazhktan kaynaklanan ve bu nedenle de yapı kayıt belgesi iptal edilen yapı sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine yönelik kanunda belirtilen tarihlerle ilgili düzenleme yapılmıştır.

MADDE 2- Yüzbinlerce vatandaşımız ve on binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Yapı Kayıt Belgesi alan ve sonra belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve idari para cezalarının iptaline ilişkin düzenleme yapılmıştır.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.