İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
İmar Barışında Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

İmar Barışında Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

Milyonlarca vatandaşı ve konutu yakından ilgilendiren imar barışında vatandaşın en çok merak ettiği konuyu bugünkü yazımızın konu başlığı olarak belirledik. Herkesin bildiği gibi imar barışıyla birlikte ruhsatsız ve imar kanununa aykırı olarak inşa edilmiş konutları için başvuruda bulunan vatandaşlara Yapı Kayıt Belgesi veriliyordu. Peki, İmar Barışında metrekare fiyatı ne kadar? İşte çok merak edilen sorunun cevabı…

Yapı Kayıt Belgesi için başvuruda bulunan vatandaşlar son başvuru günü olan 31 Ekin 2018 tarihine kadar başvuruda bulunabilirler. Başvurudan sonra yatırılması gereken ücretleri ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırmaları mümkün. Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak dolduruluyor, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanıyor, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderiliyor. Formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor. Her yapı için sadece bir Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. 

İmar Barışında Metrekare Fiyatı Ne Kadar?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29 Temmuz 1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesinin Bedeli Belirlenirken;

a) Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanır.

b) Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/ metrekare

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

esas alınmak suretiyle hesap yapılır.

c) Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenir.