İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Emlak  Satışında Tapu Devri Nasıl Yapılır

Emlak Satışında Tapu Devri Nasıl Yapılır

Belirli aşamalardan meydana gelen ev satışı, tapu devri sonrası resmileşir. Tapu, resmi kayıtlara göre evin kime ait olduğunu gösteren belgedir. Bunun için alış satış işlemlerinde tapu devrini gerçekleştirmek gerekir. Ev satışında temel aşamalardan birini oluşturan devir işlemi kendi içerisinde de birtakım işlem aşamalarını barındırır. Bu yazıya devam ederek aşamalara göre tapu devri nasıl yapılır sorusuna dair ipuçları bulabilirsiniz.

Tapu Devri İçin Randevu Alma

Tapu devri, satılık daireişlemlerinde gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Bunun yanı sıra aile içi miras veya herhangi bir amaçla evi başkasına aktarma amaçlı da devir işlemi gerçekleştirilmektedir. Tapu dairesine doğrudan giderek işlem yapılabilir. Fakat bu durum çoğu zaman için yoğun yaşam akışı içinde vakit kaybetmenize sebep olabilir. Satılık iş yeriiçinde aynı koşullar geçerlidir.

Tapu dairesine başvurduğunuzda vakit kaybetmemek amacıyla tapu devri için randevu her zaman için pratik bir çözümdür. Telefon araması veya online randevu yolları arasında seçim yaparak randevu oluşturabilirsiniz.

Telefonla arama yaparak tapu devri randevu almak isterseniz aramanız gereken numara ALO 181’dir. Karşınıza çıkan yetkiliye sesli olarak randevu istediğiniz tarihi ve zamanı bildirebilirsiniz. Bu sayede size uygun tarihe yakın bir zaman için randevu oluşturabilirsiniz.

Başvurabileceğiniz bir diğer yol, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan randevu sistemidir. Ev satışı tapu işlemleri için bu alana ilerleyip gerekli bilgileri doldurduktan sonra birkaç adımda aradığınız randevuya ulaşabilirsiniz. 

Tapu Devri İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tapu devri gerekli evraklar devir türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Doğrudan satılık ev için veya aile içi devir işlemi gerçekleştiriyorsa talep edilen belgeler farklı olabilmektedir. Bunun için devir türüne göre gerekli evrakları temin etmenizde fayda vardır. 

Alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen devir işlemi söz konusuysa alıcı, satıcı veya tüzel kişilerden talep edilen belgeler arasında farklılık görülebilmektedir. Alıcılar için tapu ev satışı gerekli evraklar arasında T.C kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanının aslı ve kopyası yer alır. Eğer işlem vekil tarafından gerçekleştiriliyorsa vekaletnamenin bulunması gerekir.

Satıcı için tapu devri gerekli belgeler ise nüfus cüzdanının aslı ve 1 adet kopyası, tapunun aslıyla fotokopisi ve belediyeden alınan vergi borcu olmadığına dair yazı olarak sıralanır. Bunun yanı sıra eğer işlem vekil sırasında gerçekleştiriliyorsa vekaletnamenin de bulunması şarttır. Eğer işlem aile üyeleri arasında gerçekleştiriliyorsa bu belgelere ek olarak son 6 ayda çekilen fotoğrafın da yer alması gerekmektedir.

Tüzel kişilerden talep edilen evraklar arasında ise MERSİS numarası ve ticaret sicil numarası öne çıkar. Şirketin görevlendirdiği kişi devri gerçekleştirecekse imza sirküleri ve vekaletin aslı da evraklar arasında yer almalıdır. Bunun yanı sıra vergi borcunun olmadığını kanıtlayan belge de evraklar içerisindeki yerini almalıdır.

Uzaktan Tapu Devri Gerçekleştirme

Devir işlemleri randevunuz da olsa belgeleri toplamak ve teslim etmek gibi süreçler sonucu 1-2 gününüzü alır. Yaşamın akışında devir işlemine daha kısa ayırmak isterseniz bunu uzaktan tapu devri sayesinde gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu sayede dilediğiniz yer ve zamanda devre dair birçok işlemi tamamlamanız olanaklı hale gelir. 

Uzaktan ev tapu devri nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak web tapu hizmeti karşınıza çıkar. Web tapu e devlet uygulamasıyla bağlantılı çalışan bir hizmettir. Tapu bilgilerinize ve devir işlemlerine dair birçok detayı bu hizmetin ara yüzünde bulmanız mümkündür. Bu sayede işlemleri çok daha hızlı halledilebilirsiniz.

Hizmet üzerinde yapabileceğiniz işlemler çeşitlidir. Tapu devri için başvuru, randevu oluşturmanız bunlardan biridir. Tapu devri harcı ödeme işlemi için de sistem kullanılabilmektedir. Döner sermaye hizmet bedeline dair ödeme de bu işlemler arasında yer almaktadır. Bu ödemeyi tapu devir teslim ücreti sırasında ek olarak gerçekleştirmeniz gerekir.

Online tapu uygulaması üzerinden taşınmaz listelerine ve konumlarına ulaşmanız da mümkündür. Bunun yanı sıra yetki verme işlemlerini de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem çeşitliliği sayesinde tapu müdürlüklerinde ekstra zaman kaybetmeniz gerekmez. Müdürlüğe ıslak imza için başvurarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Tapu Devir Ücreti Nedir, Nasıl Karşılanır?

Devir işlemlerinin başarıyla tamamlanması için son aşamayı tapu devri masrafı kapsamında ortaya çıkan ücret ödeme oluşturur. Bu masraf alıcı ve satıcı tarafından ayrı olarak karşılanması gerekir. Her iki tarafından devlet tarafından belirlenen tutar doğrultusunda ödeme yapması sonucu işlem tamamlanabilir.

Tapu devrinde para transferi gerçekleştirmek için iki tip ücretin karşılanması gerekir. Bunlardan biri harç diğeri ise döner sermaye ücretidir. Vekalet durumu söz konusu olduğunda ise bu ödemelere ek olarak noter tapu devri ücreti karşılanmalıdır. Bu ücreti ödemekle yükümlü olan vekalet veren kişi notere giderek ödemeyi tamamlayabilir.

Tapu devir ücreti kapsamında harç bedeli taşınmazın satış ücreti üzerinden %4 alınarak hesaplanır. Bu ücret alıcı veya satıcı tarafından eşit oranda karşılanabilir veya anlaşma sonucu farklı oranlara bölünebilir. Döner sermaye bedeli yıllara göre belirli miktar üzerinden net olarak devir işleminde talep edilir.

Harç ve döner sermaye ücretini randevu sonucu belgelerle başvurduğunuz dairede ödeyebilirsiniz. Eğer uzaktan işlemden yararlanıyorsanız web üzerinden de ev tapudevir ücreti ödemelerini gerçekleştirmeniz mümkündür.  Bu ipuçlarını takip ederek Hepsiemlak’tan gerçekleştireceğiniz satış işlemlerinde sağlıklı sonuç alabilirsiniz.